Nijmegen,
02
maart
2017

ZonMW TOP-subsidie voor onderzoekers Radboudumc

Onderzoek naar het vertragen van celdood in erfelijke netvliesdegeneratie

Onderzoekers Ronald Roepman en Rob Collin van de afdeling Genetica hebben een prestigieuze TOP- subsidie van €675.000 toegekend gekregen door ZonMW voor hun onderzoek naar therapie voor erfelijke blindheid. In dit onderzoeksproject willen ze de celdood in het netvlies, die blindheid veroorzaakt, gaan afremmen.

Vroegtijdige celdood in erfelijke netvliesdegeneratie
Licht dat onze ogen via het hoornvlies binnenvalt, komt uiteindelijk terecht op ons netvlies. De lichtgevoelige cellen van het netvlies, de staafjes- en de kegeltjescellen, zetten lichtprikkels om in elektrische prikkels, die via de oogzenuw naar onze hersenen gaan. Zo kunnen wij beelden zien, bewegingen en kleuren waarnemen en contrast onderscheiden.

Bij patiënten met erfelijke netvliesdegeneratie leidt een vroegtijdige celdood van deze lichtgevoelige cellen van het netvlies tot een vermindering van het gezichtsvermogen en uiteindelijk zelfs tot volledige blindheid.

Met de TOP-subsidie willen de onderzoekers een aantal processen ophelderen, waarvan ze in recent onderzoek hebben ontdekt dat deze betrokken zijn bij de dood van staafjes en kegeltjes in verschillende vormen van erfelijke netvliesdegeneratie. Deze processen reguleren de niveaus van werkzame eiwitten in deze cellen. Verstoring van de juiste niveaus op de juiste plaats in deze cellen veroorzaakt uiteindelijk de degeneratie van het netvlies. De onderzoekers zullen op zoek gaan naar stoffen die de enzymen die deze processen reguleren kunnen beïnvloeden. Hiermee willen ze geneesmiddelen ontwikkelen die de celdood van de staafjes en kegeltjes kunnen remmen. ‘We hopen dat we hiermee in de toekomst de progressieve ontwikkeling van erfelijke blindheid in een grote groep patiënten kunnen vertragen of zelfs voorkomen,’ stelt Ronald Roepman van de afdeling Genetica van het Radboudumc.

TOP-subsidie
ZonMW biedt met een TOP-subsidie excellente onderzoeksgroepen de gelegenheid om hun onderzoekslijnen te vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Het doel is ruimte te creëren voor innovatieve (grensverleggende) wetenschap voor de langere termijn. Dit jaar ontvingen tien voorstellen een subsidie van maximaal €675.000,-.

 

 

RSS feed - Radboudumc Bekijk alle headlines
27
maart
2017
De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen. Darmbacteriën halen deze stof normaal gesproken uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt het ...
Lees meer over dit bericht
22
maart
2017
De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft twee belangrijke subsidies toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc voor een totaalbedrag van vijf miljoen dollar. Daarmee kunnen de ...
Lees meer over dit bericht
21
maart
2017
In samenwerking met het Radboudumc en VUmc, heeft het Charité Universiteitsziekenhuis in Berlijn een internationaal onderzoeksproject afgerond, dsd-LIFE. Het doel van dit onderzoek is om de ...
Lees meer over dit bericht

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl

Voor interviewaanvragen en het maken van foto’s, radio- en tv-opnames, neemt u contact op met een van onze persvoorlichters.

Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. 

Persvoorlichter
photo:Marloes de Vink
Marloes de Vink
Beleid, patiëntenzorg en onderwijs
06 52 02 81 72
photo:Roos de Gouw
Roos de Gouw
Patiëntenzorg, beleid en onderwijs
06 - 25 69 52 37
photo:Viola  Peulen
Viola Peulen
Beleid
024 366 73 78
photo:Anne van Kessel
Anne van Kessel
Wetenschap
06 21 19 73 89
photo:Pieter  Lomans
Pieter Lomans
Wetenschap
06 31 97 05 58
photo:Marcel  Wortel
Marcel Wortel
Wetenschap
06 21 10 54 33
Contact buiten kantooruren
Tеl: 06 51 29 14 46

Deel dit bericht
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws