Nieuws Radboudumc breidt specialistische hartzorg voor vrouwen uit

16 november 2015

Omdat de gangbare cardiologische diagnostiek vooral inzoomt op de grote bloedvaten van het hart, blijven de kleine haarvaten vaak buiten beschouwing. Hierdoor wordt de diagnose MCD regelmatig gemist en dat heeft nogal wat gevolgen, zegt cardioloog dr. Suzette Elias-Smale, die het MCD-project van het Radboudumc onder haar hoede heeft: ‘Vaak krijgen deze patiënten niet de juiste medicatie die ze nodig hebben. Dus blijven de klachten bestaan. Deze klachten kunnen bijzonder invaliderend zijn. Logisch dat patiënten blijven zoeken naar oorzaken en met stijgende wanhoop een beroep doen op verschillende zorgprofessionals. Wij zijn ervan overtuigd dat onze focus op de kleine haarvaten bij deze groep én betere zorg oplevert met meer patiënttevredenheid én tot minder zorgkosten leidt.’ Een conclusie die aansluit bij wat Elias’ collega prof.dr. Angela Maas al eerder aantoonde: op vrouwen gerichte diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten leidt tot betere kwaliteit van zorg tegen lagere kosten.

Het uitgebreide zorgtraject dat Elias en Maas voor MCD-patënten hebben opgezet, bestaat nog niet in Nederland en voor zover bekend evenmin elders in de wereld. Hierbij is de diagnostiek meer gericht op de kleinste vaatjes dan bij andere cardiologische patiënten. Verder is een specialistisch verpleegkundige beschikbaar voor extra begeleiding. Een klankbordgroep van patiënten zorgt voor input en bijsturing van patiëntenkant, terwijl wetenschappelijk onderzoek moet hardmaken dat de verwachte gezondheidswinst en kostenreductie daadwerkelijk worden behaald. Het geheel is uitgewerkt volgens de principes van Value Based Health Care, een model dat is ontwikkeld door Harvard-econoom prof.dr. Michael Porter.

Om MCD vast te stellen of uit te sluiten komen jaarlijks vanuit het hele land circa vierhonderd vrouwen naar Radboudumc.

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet