Nijmegen,
13
februari
2017

Peter van der Kraan benoemd tot hoogleraar Experimentele Reumatologie

Dr. Peter van der Kraan is met ingang van 1 februari 2017 benoemd tot hoogleraar Experimentele Reumatologie aan het Radboudumc. Van der Kraan is hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Reumatologie in het Radboud Institute for Molecular Life Sciences.

Peter van der Kraan (Schiedam, 1959) behaalde in 1984 zijn doctoraalexamen Biologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde er in 1989 op het proefschrift: ‘The effect of sulfate depleting drugs on cartilage metabolism’.

Dr. Van der Kraan is vanaf 1989 werkzaam bij het Radboudumc, aanvankelijk als postdoctoraal onderzoeker, later als universitair docent en hoofddocent en sinds 2013 als (interim) hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Reumatologie.

Hij doet onderzoek naar het mechanisme van weefselschade bij artrose en systemische sclerose (een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door afzetting van collageen in de huid en andere organen) en gebruikt deze kennis om te komen tot effectieve nieuwe therapieën en het stimuleren van weefselherstel, onder meer met tissue engineering. Een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek is het inzicht krijgen hoe in cellen met elkaar communiceren en hoe verandering in deze communicatie een rol speelt bij het ontstaan van ziekten en veroudering. Een voorbeeld hiervan is de bevinding dat ontsteking in een gewricht het normaal functioneren van kraakbeencellen verhindert door verstoring van de communicatie tussen kraakbeencellen. Herstel van deze communicatie kan een oplossing bieden voor artrosepatiënten.Peter van der Kraan is bestuurslid van de Osteoarthritis Research Society International (OARSI) en voorzitter van de Study Group on Osteoarthritis van de European League against Rheumatism (EULAR).

 

 

RSS feed - Radboudumc Bekijk alle headlines
27
maart
2017
De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen. Darmbacteriën halen deze stof normaal gesproken uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt het aantal van deze bacteriën af. Obese muizen die ...
Lees meer over dit bericht
22
maart
2017
De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft twee belangrijke subsidies toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc voor een totaalbedrag van vijf miljoen dollar. Daarmee kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar therapieën voor ...
Lees meer over dit bericht
21
maart
2017
In samenwerking met het Radboudumc en VUmc, heeft het Charité Universiteitsziekenhuis in Berlijn een internationaal onderzoeksproject afgerond, dsd-LIFE. Het doel van dit onderzoek is om de klinische zorg voor mensen met ...
Lees meer over dit bericht

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl

Voor interviewaanvragen en het maken van foto’s, radio- en tv-opnames, neemt u contact op met een van onze persvoorlichters.

Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3618910. 

Persvoorlichter
photo:Marloes de Vink
Marloes de Vink
Beleid, patiëntenzorg en onderwijs
06 52 02 81 72
photo:Roos de Gouw
Roos de Gouw
Patiëntenzorg, beleid en onderwijs
06 - 25 69 52 37
photo:Viola  Peulen
Viola Peulen
Beleid
024 366 73 78
photo:Anne van Kessel
Anne van Kessel
Wetenschap
06 21 19 73 89
photo:Pieter  Lomans
Pieter Lomans
Wetenschap
06 31 97 05 58
photo:Marcel  Wortel
Marcel Wortel
Wetenschap
06 21 10 54 33
Contact buiten kantooruren
Tеl: 06 51 29 14 46

Deel dit bericht
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws