Nieuws Patrick Jeurissen benoemd tot bijzonder hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg

1 juni 2016

Patrick Jeurissen bespreekt het vraagstuk van de betaalbaarheid van onze zorg: "Gereguleerde competitie en betaalbare zorg kunnen prima samengaan, zoals de laatste paar jaar ook hebben laten zien. Voor de langere termijn moet echter nog veel gebeuren. De vertraging van de uitgavengroei komt vooral tot uiting in de stagnatie van het zorgvolume en dat heeft zijn grenzen. De kosten per patiënt/cliënt blijven stijgen en lijken aan de hoge kant. Er is bovendien weinig bewijs dat zorgverzekeraars en zorgkantoren echt actief inkopen en significante hoeveelheden middelen verschuiven naar de betere aanbieders."

In zijn onderzoek kijkt Jeurissen naar de relatie tussen kosten en kwaliteit van de gezondheidszorg met als doel betaalbare zorg voor iedereen. Zo onderzoekt hij hoe overheden en zorginkopers de zorg het best kunnen financieren, hoe in vergoeding van de behandelingen meer rekening te houden is met zorgkwaliteit, hoe zorg voor de ‘duurste’ patiënt - zo’n 1 procent van het totaal - kwalitatief beter maar ook goedkoper kan, of hoe procesinnovaties zoals Buurtzorg of ParkinsonNet kunnen bijdragen aan een betere betaalbaarheid van zorg.

Loopbaan

Jeurissen studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en promoveerde in 2010 op een vergelijkend en longitudinaal onderzoek tussen vier westerse landen naar winst in de ziekenhuiszorg. Hij heeft meer dan vijftig (inter)nationale publicaties op zijn naam, is een veelgevraagd spreker en adviseerde verschillende regeringen en internationale organisaties, zoals de WHO en de EU over hervormingen om zorg beter betaalbaar te krijgen. Daarnaast is hij wetenschappelijk adviseur van het ministerie van VWS. 

Symposium

Voorafgaand aan de oratie is er een symposium van de Celsus Acadamie. Zijn de groeiende uitgaven een probleem of juist een oplossing voor de groeiende zorgbehoefte? Hoe zoeken we de balans? Topsprekers uit de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland belichten deze vraag aan de hand van casus uit hun eigen land. Helpt de ‘nullijn’ in Engeland, werkt Obamacare en heeft de Pflegesatzversichering de langdurige zorg in Duitsland houdbaar gemaakt? Maar vooral: wat kan Nederland daarvan leren.

Meer nieuws


Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie (TMS) Waardevolle methode voor gereedschapskist neuroloog

15 april 2024

Sommige patiënten hebben spierklachten door niet goed ontspannende spieren, soms veroorzaakt door een erfelijke spierziekte. Te traag ontspannende spieren zijn niet eenvoudig te diagnosticeren. Joery Molenaar ontwikkelde een methode waarmee dit betrouwbaar kan.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor professor Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

12 april 2024

Bij zijn afscheid werd professor Harry van Goor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Slinkman uit Berg en Dal.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet