Nijmegen,
03
februari
2017

Onderzoek naar terugdringen infecties bij prostaatbiopsie

Resistentie van darmbacteriën bepaalt keuze van antibiotica

Onderzoekers van het Radboudumc hebben van ZonMw ruim een half miljoen ontvangen om na te gaan of het aantal infecties na een prostaatbiopsie is terug te dringen. Dat doen ze door bij de individuele patiënt nog vóór de biopsie de bacteriële darmflora in kaart te brengen. De samenstelling van de darmflora bepaalt welke antibiotica worden gebruikt voor de preventieve behandeling. Zo moet duidelijk worden of deze op maat gesneden strategie effectiever is dan de standaard antibiotica die nu wordt gebruikt.

Met een prostaatbiopsie wordt met een naald een heel klein stukje van de prostaat weggenomen. Bij de ingreep kunnen darmbacteriën, die met het inbrengen van de naald worden meegesleept, voor een infectie zorgen. Om die kans zo klein mogelijk te maken, krijgen patiënten preventief een antibioticakuur.

Antibiotica op maat

Arts-microbioloog Eva Kolwijck: “De landelijke stijging van infectieuze complicaties na een prostaatbiopsie is de aanleiding voor ons onderzoek. Patiënten krijgen rondom deze procedure het antibioticum ciprofloxacine, maar dit middel is de laatste jaren minder effectief geworden door de toenemende bacteriële resistentie. In dit onderzoek brengen we nu vóór de biopsie de bacteriële resistentie in de darmen van de individuele patiënt in kaart. Daar stemmen we dan de antibiotica op af.”

Unieke strategie

Het project, waarbij ook Heiman Wertheim van de afdeling Medische Microbiologie en Michiel Sedelaar van de afdeling Urologie zijn betrokken, is gestoeld op een unieke strategie die in Nederland nog niet wordt toegepast rondom chirurgische ingrepen. “Infecties en sepsis zijn een reëel probleem na het nemen van prostaat biopten. Dit onderzoek past precies in de aanpak die we voorstaan, namelijk het individualiseren van diagnostiek en behandeling”, zegt oncologisch uroloog Sedelaar.

Landelijke richtlijn

Er wordt niet alleen gekeken naar het terugdringen van het aantal infectieuze complicaties, maar ook naar kosteneffectiviteit en de mogelijkheid om deze aanpak in te voeren in de dagelijkse praktijk. Naast het Radboudumc zijn ook het PAMM in Veldhoven en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven betrokken bij het onderzoek, dat ruim drie jaar gaat duren. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een landelijke richtlijn.

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl
Persvoorlichters
photo:Pieter  Lomans
Pieter Lomans
Wetenschap
06 31 97 05 58
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws