Nijmegen,
14
februari
2017

Nieuw onderzoek naar drugsgebruik bij hooggevoeligheid

Europese subsidie van half miljoen voor gedragsonderzoeker Judith Homberg

Voor veel hooggevoelige mensen vormt de moderne prikkelrijke samenleving een chronische uitdaging. Gedragsonderzoeker Judith Homberg van het Radboudumc wil weten welke sociale omstandigheden leiden tot drugsgebruik bij hooggevoelige mensen. Zij krijgt hiervoor een subsidie van 500.000 euro van het Europe Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID). Hiermee hoopt ze manieren te vinden om hooggevoelige mensen beter te helpen met drugsproblematiek.

Ongeveer twintig procent van de Nederlanders is hooggevoelig. Zij zijn extra gevoelig voor externe prikkels, hebben een verhoogde cognitieve verwerking hiervan en hebben doorgaans sterke emotionele reacties. Daardoor kunnen ze empathischer en creatiever zijn dan gemiddeld, maar ze zijn ook vaak chronisch overprikkeld. Een deel van hen zoekt hiervoor een oplossing in het gebruik van verdovende middelen. Hun sociale omgeving is een belangrijke factor in die keuze.

Gedragsonderzoeker Judith Homberg en haar collega’s willen weten welke sociale omstandigheden leiden tot drugsgebruik bij hooggevoelige mensen, en welke sociale factoren voorspellen wanneer zij succesvol van de drugs af kunnen komen. In het project STANDUP (Sensory Processing SensiTivity AND Use recovery Pathways) willen zij ook inzicht krijgen in de omvang van de groep hooggevoelige drugsgebruikers. Hiervoor gaan zij 1.500 hooggevoelige mensen langdurig volgen. Daarnaast zullen zij de onderliggende mechanismen in diermodellen onderzoeken. Daardoor hopen de onderzoekers meer te weten te komen over het ‘veroorzakende’ en ‘genezende’ potentieel van sociale omstandigheden van hooggevoelige mensen.

Het Europe Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID) subsidieert het onderzoek met 500.000 euro. Het STANDUP project wordt uitgevoerd door Judith Homberg van het Radboudumc, samen met Fabio Fumagalli (Universiteit van Milaan, Italie), Maria Melchior (INSERM, Frankrijk), en Boris Quednow (Universiteit van Zurich, Zwitserland).

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl
RSS feed - Radboudumc Bekijk alle headlines
27
maart
2017
De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen. Darmbacteriën halen deze stof normaal gesproken uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt het ...
Lees meer over dit bericht
22
maart
2017
De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft twee belangrijke subsidies toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc voor een totaalbedrag van vijf miljoen dollar. Daarmee kunnen de ...
Lees meer over dit bericht
21
maart
2017
In samenwerking met het Radboudumc en VUmc, heeft het Charité Universiteitsziekenhuis in Berlijn een internationaal onderzoeksproject afgerond, dsd-LIFE. Het doel van dit onderzoek is om de ...
Lees meer over dit bericht
Persvoorlichter
photo:Marcel  Wortel
Marcel Wortel
Wetenschap
06 21 10 54 33
Contact buiten kantooruren
Tеl: 06 51 29 14 46

Deel dit bericht
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws