Nijmegen,
02
februari
2017

Hoe ons brein herinneringen ordent

Wanneer wordt iets een langdurige herinnering en wanneer ben je iets de dag erna weer vergeten? Isabella Wagner van het Radboudumc onderzocht hoe herinneringen in ons brein geordend worden. Voorkennis blijkt het vormen van langdurige herinneringen sterk te stimuleren. Het zou studenten dus helpen om informatie herhaaldelijk in zich op te nemen. Een avondje blokken voor een tentamen is voor de lange termijn weinig efficiënt. Wagner promoveerde in januari op haar resultaten.

Isabella Wagner keek in verschillende experimenten welke hersengebieden actief zijn bij de vorming van langdurige en korte herinneringen, of het toedienen van methylfenidaat (o.a. op de markt als Ritalin) het geheugen kan stimuleren en of het hebben van voorkennis helpt bij het vormen van langdurige herinneringen.

Wagner liet proefpersonen foto’s terwijl ze in de MRI-scanner lagen. Onmiddellijk daarna en 48 uur later werd hen gevraagd deze beelden terug te halen aan de hand van cues. Zwakke herinneringen werden alleen onthouden na de onmiddellijke test en de langdurige herinneringen ook nog na 48 uur. Wagner: “We konden al bij voorbaat zien welke herinneringen na 48 uur ook opgehaald zouden worden doordat er daarbij andere hersengebieden actief werden dan bij de zwakke herinneringen.”

In een ander experiment bekeek Wagner of het innemen van methylfenidaat direct na het leren, invloed had op het langetermijngeheugen. Zij zag geen verschillen tussen proefpersonen die het middel hadden ingenomen en proefpersonen die een placebo kregen. Wagner: “Wellicht komt dat omdat we een relatief lage dosis hebben gebruikt. Ik zou het experiment graag eens herhalen met een hogere dosis.”

Tenslotte ontdekte Wagner dat voorkennis sterke geheugenvorming bevordert. “Door op meerdere momenten informatie in je op te nemen, wordt een herinnering sterker. Op het moment dat je die herinnering ophaalt, worden de verschillende brokjes informatie gecombineerd. Deze resultaten pleiten daarom voor educatieve programma’s waarbij studenten herhaaldelijk dezelfde informatie moeten opnemen.”

 

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl
Persvoorlichter
photo:Anne van Kessel
Anne van Kessel
Wetenschap
06 21 19 73 89
Contact buiten kantooruren
Tеl: 06 51 29 14 46

Deel dit bericht
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws