Nijmegen,
08
maart
2017

Gezond leven kan nierschade voorkomen

Op 9 maart wereldwijd aandacht voor niergezondheid

Veel mensen met chronische nierschade zijn zich daar niet van bewust. Mensen met chronische nierschade hebben een verhoogde kans op nierfalen en op overlijden door hart- en vaatziekten. Gezond leven kan het risico op nierschade sterk verminderen. Op 9 maart is hier tijdens World Kidney Day landelijk aandacht voor.

Op 9 maart is er tijdens World Kidney Day wereldwijd aandacht voor nierziekten en niergezondheid. Vooral over dat laatste punt is nog veel onbekendheid. Zo zijn veel mensen zich niet bewust dat een leefstijl met overmatig zout eten, roken en overgewicht slecht is voor de nieren. Volgens cijfers van de Nierstichting heeft ruim tien procent van de Nederlandse bevolking chronische nierschade (1,7 miljoen mensen), veertig procent daarvan (680.000 mensen) weet dat niet. Een gezonde leefstijl kan veel problemen voorkomen. Het thema van Wereldnierdag is dit jaar dan ook ‘gezonde leefstijl voor gezonde nieren.’

Beter begrijpen

“Nierschade is een belangrijke oorzaak van sterfte aan hart- en vaatziekten,” zegt Anique ter Braake. Zij is promovendus bij de afdeling Fysiologie van het Radboudumc en onderzoekt de invloed van fosfaat in het bloed op aderverkalking. “Het is onderzoek op een heel fundamenteel niveau. We proberen te begrijpen hoe een verstoring van de zoutbalans kan leiden tot hart- en vaatziekten. Deze verstoringen beginnen vaak bij een verslechterde nierfunctie. Als we deze basisprocessen in het lichaam begrijpen, kunnen we op de langere termijn nierziektes ook beter begrijpen.”

Kritische vragen

Tussen haar drukke onderzoekswerk door organiseert Anique dit jaar de bijdrage van het Radboudumc aan World Kidney Day. “Samen met de afdelingen Fysiologie, Farmacologie/toxicologie, Laboratoriumgeneeskunde, Pathologie, Kindernefrologie en Nefrologie oganiseren we in de ochtend een informatiemarkt voor nierpatiënten van ons eigen ziekenhuis. Hier laten we zien wat zij aan nieronderzoek doen. Themaleider Joost Hoenderop geeft een college over de nier, er is een ‘kidney on a chip’ en er zijn demonstraties over pathologie, ijzerhuishouding en niercellen in het lab. Vorig jaar was dit een enorm succes. Het leidde vaak ook tot leuke discussies en kritische vragen van patiënten. Wat levert dit onderzoek mij op? Het dwingt onderzoekers ook om hier goed over na te denken.”

Landelijk event

In de middag vertrekken patiënten en onderzoekers naar Utrecht voor een landelijk event, waarbij ook de andere UMC’s betrokken zijn. Onderzoekers en artsen vragen met een fietstour aandacht voor nieronderzoek. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis is daarnaast een markt met simulaties, workshops, spelletjes voor kinderen en demonstraties over gezond eten, bewegen en onderzoek. Anique: “Het nieronderzoek is in Nederland sterk afhankelijk van giften. We moeten daarom het belang van het onderzoek naar oplossingen voor nierziekten goed duidelijk maken. Nierschade is nu nog niet te herstellen. Bij ernstige schade is dialyse, of uiteindelijk transplantatie, nu nog de enige oplossing.”

Meer informatie over World Kidney Day: http://www.worldkidneyday.nl/

Lees ook:

http://nieuws.radboudumc.nl/langer-werkend-precisiemedicijn-voor-chronische-nierziekten/

http://nieuws.radboudumc.nl/viagra-tegen-nierschade/

RSS feed - Radboudumc Bekijk alle headlines
27
maart
2017
De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen. Darmbacteriën halen deze stof normaal gesproken uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt het ...
Lees meer over dit bericht
22
maart
2017
De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft twee belangrijke subsidies toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc voor een totaalbedrag van vijf miljoen dollar. Daarmee kunnen de ...
Lees meer over dit bericht
21
maart
2017
In samenwerking met het Radboudumc en VUmc, heeft het Charité Universiteitsziekenhuis in Berlijn een internationaal onderzoeksproject afgerond, dsd-LIFE. Het doel van dit onderzoek is om de ...
Lees meer over dit bericht

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl
Persvoorlichter
photo:Marcel  Wortel
Marcel Wortel
Wetenschap
06 21 10 54 33
Contact buiten kantooruren
Tеl: 06 51 29 14 46

Deel dit bericht
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws