Nijmegen,
06
februari
2017

Europees netwerk voor betere kindermedicijnen

De helft van de medicijnen voor kinderen is nooit bij kinderen onderzocht, maar bij volwassenen. Er zijn echter grote biologische verschillen tussen kinderen en volwassenen. Onderzoek bij kinderen is hard nodig om te weten wat voor deze medicijnen de meest veilige of effectieve behandeling is. Het netwerk PedCRIN gaat dergelijk onderzoek voor een periode van drie jaar op Europees niveau coördineren.

Het doel van PedCRIN is om een betere infrastructuur op te zetten voor het uitvoeren van geneesmiddelonderzoek bij kinderen in Europa. Nu verlopen deze onderzoeken vaak moeizaam door grote verschillen in regels tussen landen en ziekenhuizen en onervarenheid met onderzoek bij kinderen.

Medicijnonderzoek bij kinderen brengt daarnaast veel ethische bezwaren met zich mee. Blootstelling van kinderen aan nieuwe middelen kan bijvoorbeeld risico’s opleveren voor groei en ontwikkeling. Ook is het voor ouders vaak lastig hoe ze moeten omgaan met het geven van toestemming voor deelname aan onderzoek.

Saskia de Wildt, hoogleraar Klinische Farmacologie: “Het uiteindelijke doel van PedCRIN is om onderzoek sneller en betrouwbaar uit te voeren. Hierdoor hoeven er minder kinderen belast te worden met deelname aan onderzoek en vergroten we de kennis over werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen voor kinderen.”

Het PedCRIN netwerk is een project van het European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) en wordt gefinancierd met een Horizon 2020 subsidie van de Europese Unie. De afdeling Farmacologie en Toxicologie van het Radboudumc is partner in dit project. Zij steunen de onderzoekers om de uitvoer van kinderstudies in de verschillende Europese ziekenhuizen praktisch mogelijk te maken. De ervaring die hiermee wordt opgedaan kan ook gebruikt worden voor nieuwe kinderstudies in deze landen en ziekenhuizen.

Zie voor meer informatie deze factsheet (in het Engels).

RSS feed - Radboudumc Bekijk alle headlines
27
maart
2017
De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen. Darmbacteriën halen deze stof normaal gesproken uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt het aantal van deze bacteriën af. Obese muizen die ...
Lees meer over dit bericht
22
maart
2017
De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft twee belangrijke subsidies toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc voor een totaalbedrag van vijf miljoen dollar. Daarmee kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar therapieën voor ...
Lees meer over dit bericht
21
maart
2017
In samenwerking met het Radboudumc en VUmc, heeft het Charité Universiteitsziekenhuis in Berlijn een internationaal onderzoeksproject afgerond, dsd-LIFE. Het doel van dit onderzoek is om de klinische zorg voor mensen met ...
Lees meer over dit bericht

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl
Persvoorlichter
photo:Marcel  Wortel
Marcel Wortel
Wetenschap
06 21 10 54 33
Contact buiten kantooruren
Tеl: 06 51 29 14 46

Deel dit bericht
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws