Nieuws Computer biedt hulp bij depressie

8 juli 2016

Depressie komt zowel in Nederland als Duitsland veel voor. Gelukkig is er goede medicatie en zijn er effectieve psychologische behandelingen beschikbaar. Deze behandelingen zijn echter duur en vragen veel inzet van behandelaars. CBM-Geheugen is een betaalbare en gemakkelijke manier om de behandeling van mensen met een depressie te ondersteunen.

CBM-Geheugen is ontwikkeld om aanvullend bij een andere behandeling voor depressie aan te beiden. Hierdoor kan het behandeleffecten versterken en knappen depressieve mensen sneller op, waardoor ze minder lang behandeld hoeven te worden. Doordat de CBM-Geheugen behandeling via de computer aangeboden wordt kunnen mensen hier zelfstandig mee werken en is het een betaalbare en vooral ook gemakkelijke manier waarop depressieve mensen zichzelf kunnen helpen.

Interregionale samenwerking

De CBM-Geheugenbehandeling wordt momenteel beschikbaar gemaakt voor psychiatrische klinieken in de Duits-Nederlandse grensregio. Dit vindt plaats binnen een onderzoeksgroep bestaande uit gedragswetenschappers, psychiaters en psychologen, geleid door Janna Vrijsen en Indira Tendolkar van het Radboudumc en Bernhard Müller van de LVR kliniek Essen. Het project loopt momenteel bij het Radboudumc, de LVR kliniek Essen, de universiteit van Duisburg-Essen en in de LVR kliniek Bedburg-Hau.

Behandeling op afstand

Naast het aanbieden van CBM-Geheugen binnen de klinieken, ontwikkelt de onderzoeksgroep een applicatie voor mobiele telefoons. Dit betekent dat depressieve mensen, en ook mensen die in het verleden depressief zijn geweest en terugval willen voorkomen, de behandeling thuis kunnen gebruiken. Het project met de naam Depressie-behandeling op afstand wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en mede gefinancierd door de Europese Unie, het MWEIMH NRW, de Provincie Gelderland en de Provincie Limburg.

Meer nieuws


Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie (TMS) Waardevolle methode voor gereedschapskist neuroloog

15 april 2024

Sommige patiënten hebben spierklachten door niet goed ontspannende spieren, soms veroorzaakt door een erfelijke spierziekte. Te traag ontspannende spieren zijn niet eenvoudig te diagnosticeren. Joery Molenaar ontwikkelde een methode waarmee dit betrouwbaar kan.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor professor Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

12 april 2024

Bij zijn afscheid werd professor Harry van Goor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Slinkman uit Berg en Dal.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet