Nijmegen,
15
februari
2017

Chalice Medical koopt trainingsapparatuur Radboudumc

Kinderarts Tim Antonius ontwerpt ECMO-simulator

Het Engelse bedrijf Chalice Medical heeft de rechten gekocht van een in het Radboudumc ontwikkelde ECMO-simulator. De ECMO is een kunstlong, die wordt gebruikt bij pasgeboren baby’s en kinderen met ernstige ademhalingsproblemen. Medisch personeel kan met de stimulator allerlei (nood)situaties oefenen zonder gebruik van proefdieren.

Een ECMO-apparaat is een medisch apparaat dat de functie van hart en longen tijdelijk kan overnemen. Op die manier worden zieke longen van baby’s en jonge kinderen ontzien, zodat die kunnen herstellen. In Nederland beschikken alleen het Radboudumc en het Erasmus Medisch Centrum over ECMO-apparatuur voor de behandeling van pasgeborenen..

Complexe behandeling trainen

Werken met ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is ingewikkeld en vereist de nodige training voor het hele team. “Tot voor kort was dit eigenlijk alleen maar mogelijk door de ECMO aan te sluiten op een lam”, zegt kinderarts-neonatoloog Tim Antonius. “Dat wilden we eigenlijk niet meer, het riep vaak veel emotionele weerstand op. Enkele jaren geleden besloten we dat het anders moest.”

Van dier naar digitaal

Neonatoloog Antonius ging op zoek naar een technische, digitale oplossing. “Ik programmeer al vanaf mijn achtste, kan printplaatjes bouwen en ben aardig thuis in elektronica, hydraulica en dat soort zaken.” Met pompjes uit een aquariumwinkel, klepjes uit de olie-industrie - besteld via internet - en unieke onderdelen die hij thuis fabriceerde met een 3-D printer, ontwikkelde Antonius een eerste versie. Die versie paste hij voortdurend aan, wat uiteindelijk resulteerde in het systeem dat Chalice Medical heeft gekocht.

Realistisch oefenen

Arno van Heijst, hoofd van de afdeling Neonatologie van het Radboudumc: “Het digitale systeem dat Tim heeft ontworpen, zit ontzettend dicht tegen de werkelijkheid aan. Via het kastje kun je de bloeddruk, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, de hartslag en allerlei andere factoren in de gaten houden. Veel noodsituaties - een ernstige bloeding of luchtbelletjes in het bloed, bijvoorbeeld - kun je zo heel realistisch simuleren. Het systeem geeft nauwkeurig aan wat de gevolgen zijn, wat je beslissing betekent voor het kind dat aan de ECMO ligt. Gaat het fout, dan overlijdt er geen dier of kind. Je kunt de situatie dan opnieuw oefenen om zo tot een beter resultaat te komen.”

Wereldwijd beschikbaar

Het ECMO-systeem van Antonius is een leersysteem, verpakt in een compact apparaat, waarmee mensen - individueel of in een groep - in een veilige omgeving de meest uiteenlopende situaties kunnen oefenen. Dat moet ertoe leiden dat optimaal gereageerd kan worden; ook op situaties die maar zelden voorkomen.

Het in het Radboudumc ontwikkelde apparaat is nu wereldwijd beschikbaar voor elk ziekenhuis dat met ECMO werkt.

-------------

http://www.chalicemedical.com/index.php/news-events/parallel-simulator/

 

BNR Nieuwsradio: Hoe dikke muizen afvallen en een beter geheugen krijgen

28
mrt
2017
www.bnr.nl

Editie NL: geheugen trainen

17
mrt
2017
www.rtlnieuws.nl
De Kennis van Nu: een vaccin tegen malaria
Malaria eist nog steeds zo’n half miljoen slachtoffers per jaar. Vooral kinderen en zwangere vrouwen gaan eraan dood. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc ontwikkelden het vaccin tegen deze infectieziekte. Met het testen van een vaccin op mensen lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan.
08
mrt
2017
dekennisvannu.nl
Zorg.nu: Hoe werkt een klikprothese?
In Nederland verliezen per jaar ruim 3000 mensen hun been door ziekte of een ongeluk. Mensen kunnen weer leren lopen door middel van een kokerprothese. Maar die passen niet altijd helemaal goed en doen vaak pijn. De klikprothese kan worden aangeklikt aan het oude bot en voelt dus weer als onderdeel van het lichaam. Zorg.nu laat zien hoe dit werkt.
28
feb
2017
zorgnu.avrotros.nl
Persvoorlichters
photo:Pieter  Lomans
Pieter Lomans
Wetenschap
06 31 97 05 58
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws